Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) představuje závažný mikrobiologický problém zejména pro potravinářský průmysl (podobně jako botulismus před asi 80 lety).
Je to velmi nebezpečný kmen (obecně prospěšné) střevní bakterie Escherichia coli, a to hned z několika důvodů:
- U lidí je vysoce infekční (nakažlivá).
- K vyvolání infekce stačí velmi nízká dávka.
- Způsobuje vážné akutní onemocnění (např. krvavý průjem).
- Onemocnění má vážné dlouhodobé následky, způsobuje např. hemolyticko-uremický syndrom, který poškozuje ledviny a může být smrtelný (selhání ledvin).
- Přirozeně se vyskytuje u dobytka (i jiných zvířat), takže se dostává i do půdy.
- U infikovaného dobytka nelze jednoduše poznat, zda je nakažen.
- Vyskytuje se globálně na celém světě.
Zdrojem infekce je nejčastěji infikované hovězí maso. Onemocnění se vyskytuje v dětském věku, a to nejen v rozvojových zemích. Onemocnění je často smrtelné.