Enterohemoragická E. coli (EHEC)

Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) představuje závažný mikrobiologický problém zejména pro potravinářský průmysl (podobně jako botulismus před asi 80 lety).

Je to velmi nebezpečný kmen (obecně prospěšné) střevní bakterie Escherichia coli, a to hned z několika důvodů:

  • U lidí je vysoce infekční (nakažlivá).
  • K vyvolání infekce stačí velmi nízká dávka.
  • Způsobuje vážné akutní onemocnění (např. krvavý průjem).
  • Onemocnění má vážné dlouhodobé následky, způsobuje např. hemolyticko-uremický syndrom, který poškozuje ledviny a může být smrtelný (selhání ledvin).
  • Přirozeně se vyskytuje u dobytka (i jiných zvířat), takže se dostává i do půdy.
  • U infikovaného dobytka nelze jednoduše poznat, zda je nakažen.
  • Vyskytuje se globálně na celém světě.

Zdrojem infekce je nejčastěji infikované hovězí maso. Onemocnění se vyskytuje v dětském věku, a to nejen v rozvojových zemích. Onemocnění je často smrtelné.

 

 

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>