Escherichia coli O157:H7 je enterohemoragická (EHEC) varianta této bakterie v posledních letech na sebe upoutává pozornost, protože produkuje toxiny (tzv. verotoxiny). Tyto verotoxiny pak způsobují ničení částí sliznice tlustého střeva, což vede ke krvavým průjmům infikovaných jedinců.
Escherichia coli O157: H7 způsobuje krvavé průjmy (hemoragické kolitidy) a někdy dochází i k poškození ledvin, tzv. hemolyticko-uremickému syndromu. Epidemie E. coli O157: H7 je vážným problémem zejména Severní Ameriky, Japonska, jižní Afriky, Austrálie, a v současnosti také některých oblastí v Evropě. V České republice byl poslední případ výskytu E. coli O157: H7 zachycen v roce 1995, a to po konzumaci nepasterovaného mléka v rómské komunitě.
Přenos původce je vázán nejčastěji na potraviny, kontaminovanou vodu, dále je možný přenos kontaktem se zvířaty a je možný také přenos mezi nakaženými osobami. Člověk se nejčastěji infikuje nedopečenými hamburgery nebo nepasterizovaným mlékem. Potraviny, kterými se bakterie přenáší, jsou tedy nejčastěji: syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso, syrové mléko a sýry, neomytá zelenina a ovoce, a také lískové ořechy (poslední případy v USA a Kanadě). Inkubační doba je relativně dlouhá, a to 3 až 8 dní.