Prevence

K přenosu infekce způsobené STEC může dojít především konzumací nebo manipulací s kontaminovanými potravinami a kontaktem s nakaženými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný u úzkých kontaktů (rodiny, centra péče o děti, mateřské školky, školy, dětské domovy a domovy s pečovatelskou službou, domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných atd.). Již v minulých epidemiích byla prokázaným zdrojem/vehikulem průjmových onemocnění celá řada potravin včetně nedostatečně tepelně upraveného masa, nepasterizovaného mléka, různých čerstvých produktů (např. okurka, kapusta, špenát, salát), nepasterizované jablečné šťávy a sýra.

Existují některá jednoduchá opatření, která mohou být uplatněna pro snížení rizika onemocnění v souvislosti s potenciálně kontaminovanými potravinami, zvířaty nebo nemocnou osobou. Spotřebitelé mohou snížit riziko vzniku onemocnění dodržováním jednoduchých zásad správného zacházení s potravinami a hygienických postupů ve svých domácnostech.

Správná osobní hygiena rukou

– Umyjte si řádně ruce před přípravou jídla, před jeho podáváním, nebo konzumací

– Umyjte si ruce po použití toalety nebo po přebalování (výměně pleny)

– Umyjte si ruce po manipulaci s čerstvou zeleninou nebo syrovým masem

– Umyjte si ruce po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty, nebo po návštěvě farmy (či zoo).

Manipulace s potravinami

– Každá osoba s průjmem nebo zvracením musí být vyřazena z manipulace s potravinami

– Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením

– Oloupat všechny druhy kořenové zeleniny a ovoce se slupkou

– Důkladné vaření zeleniny a masa zabraňuje vzniku onemocnění, která jsou způsobena bakteriemi a viry

– Vyhněte se zkřížené kontaminaci, tj. šíření bakterií ze syrové potravy na jídlo připravené k přímé spotřebě, např. použitím samostatných kuchyňských prkének na krájení pro syrové maso a vařené maso nebo čerstvou zeleninu, případně prkénko pokaždé umyjte saponátem mezi manipulací s jednotlivými výše uvedenými potravinami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>