K přenosu infekce způsobené STEC může dojít především konzumací nebo manipulací s kontaminovanými potravinami a kontaktem s nakaženými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný u úzkých kontaktů (rodiny, centra péče o děti, mateřské školky, školy, dětské domovy a domovy s pečovatelskou službou, domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných atd.). Již v minulých epidemiích byla prokázaným zdrojem/vehikulem průjmových onemocnění celá řada potravin včetně nedostatečně tepelně upraveného masa, nepasterizovaného mléka, různých čerstvých produktů (např. okurka, kapusta, špenát, salát), nepasterizované jablečné šťávy a sýra.
Existují některá jednoduchá opatření, která mohou být uplatněna pro snížení rizika onemocnění v souvislosti s potenciálně kontaminovanými potravinami, zvířaty nebo nemocnou osobou. Spotřebitelé mohou snížit riziko vzniku onemocnění dodržováním jednoduchých zásad správného zacházení s potravinami a hygienických postupů ve svých domácnostech.
Správná osobní hygiena rukou
– Umyjte si řádně ruce před přípravou jídla, před jeho podáváním, nebo konzumací
– Umyjte si ruce po použití toalety nebo po přebalování (výměně pleny)
– Umyjte si ruce po manipulaci s čerstvou zeleninou nebo syrovým masem
– Umyjte si ruce po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty, nebo po návštěvě farmy (či zoo).
Manipulace s potravinami
– Každá osoba s průjmem nebo zvracením musí být vyřazena z manipulace s potravinami
– Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením
– Oloupat všechny druhy kořenové zeleniny a ovoce se slupkou
– Důkladné vaření zeleniny a masa zabraňuje vzniku onemocnění, která jsou způsobena bakteriemi a viry
– Vyhněte se zkřížené kontaminaci, tj. šíření bakterií ze syrové potravy na jídlo připravené k přímé spotřebě, např. použitím samostatných kuchyňských prkének na krájení pro syrové maso a vařené maso nebo čerstvou zeleninu, případně prkénko pokaždé umyjte saponátem mezi manipulací s jednotlivými výše uvedenými potravinami